Budapest (Nyugati tér), Pilisvörösvár, Solymár

Magyarország

00 36 20 337 2392

KINEZIOLÓGIÁRÓL DIÓHÉJBAN

Kineziológiáról:
 
A kineziológia egyszerű és mégis mélyreható stresszoldó módszer, mely izomtesztelést alkalmaz. A kezelés célja a jelenbeli és múltbeli stresszeink oldása speciális gyakorlatok segítségével. Az orvosi kezelést nem helyettesíti, de hatékonyan támogatja a gyógyulási folyamatot. Nem jósol és nem diagnosztizál. A klasszikus kineziológia a szervezet öngyógyító erőit segíti aktiválni.


Honnan ered a kineziológia kifejezés?


A kineziológia a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból származik, vagyis a mozgással foglalkozó tudomány.


Mi is az az izomteszt?


Ma már szinte közismert tény, hogy az izmaink működése, valamint a lelkiállapotunk, érzelmeink szoros kapcsolatban állnak egymással.


Ha lelkileg jól vagyunk, meglátszik járásunkon, testtartásunkon. Szinte repülünk, mozgásunk rugalmasabb. Olyan, mintha testünk is mosolyogna.


Ezzel szemben, amikor „rossz passzban” vagyunk olyan, mintha a földhöz húzna minket a teher. Ez bizony látszik rajtunk kívülről is. Mozdulataink lomhábbak, súlyosabbak. Ilyenkor szó szerint lógatjuk az orrunkat.


Izmaink feszesek, erősek jó hír, öröm hallatán, ha valami számunkra pozitív dolog történik velünk, és elgyengülnek, ha valami rossz, negatív stressz ér minket. Ez az izomteszt működésének az alapja is.


Tesztelés közben, akit tesztelünk állva, karját egyenesen előre nyújtva, enyhén megemelve tartja és aki tesztel, állva vagy ülve finoman, ugyanakkor határozott, enyhe nyomással kezét a tesztelt személy karjára helyezve figyeli, hogy mikor tart erősen és mikor gyengül el a vizsgált izom.


Hogyan történik a kezelés (oldás)?


Az oldás elején megbeszéljük az oldás célját, majd nagyon egyszerű gyakorlatokkal a vizsgált izmot jól, tisztán tesztelhető állapotba hozzuk. Csak ezután kezdünk hozzá a stresszoldási folyamathoz, melynek menetét az izomteszt segítségével határozzuk meg.


Tesztelés közben a kineziológus hangosan kérdéseket tesz fel, hogy akit tesztelünk, az is tudja, hallja a feltett kérdéseket. Nem etikus, sőt tilos az izomtesztet hazugságvizsgálóként használni. Mindig a legóvatosabban, leggyengédebben, tisztelettel kell hozzáérnünk a vendégünkhöz, hiszen egy ember áll ellőttünk, akinek a sokáig, akár évekig eltemetett „stresszputtonyát” kezdjük közösen kirámolni.


Kineziológiai oldás során megkeressük azokat az életkorokat, élethelyzeteket, ahol szükséges a stresszt oldani, ahhoz, hogy sikerüljön újra megtalálni a lelki egyensúlyt, valamint azokat a gyakorlatokat (korrekciókat), melyek a legjobban támogatják a gyógyulási folyamatot. Gyakorlatilag testünk irányítja a kezelés menetét, úgy ahogy számára a legmegfelelőbb.


A kezelés végén kiteszteljük azt is, hogy szükséges-e valamilyen otthon végezhető gyakorlat az oldási folyamat hatékonyabbá tétele érdekében.


Hatékony-e az oldás abban az esetben, ha valaki nem szeret beszélni a nehézségeiről?


Határozottan igen, hiszen az izomteszt abban az esetben is megmutatja mivel tudunk legjobban segíteni, ha valaki nem mer nyíltan beszélni az életéről. A kineziológusnak ilyenkor ezt tiszteletben kell tartania.


Mikor forduljunk kineziológushoz?


  • ha mélyebb önismeretre vágyunk
  • ha szeretnénk lelki egyensúlyunkat helyreállítani, megtartani
  • betegségek gyógyulási folyamatát szeretnénk támogatni
  • tanulási nehézségek (dyslexia, dyscalculia, dysgraphia) esetén


Igazából minden nehézség mögött álló stressznél jól alkalmazható, legyen szó lelki, érzelmi problémákról, traumáról, szorongásról, félelmekről, kapcsolati, kommunikációs nehézségekről allergiáról, családi konfliktusokról, fóbiáról, függőségről, depresszióról.Hány találkozóra van szükség?


Ez mindenkinél egyéni, de általában egy problémára 3-5 alkalom elég. A találkozók 2-4 hetente történnek. 1 alkalom 60-90 perc.